Бургаски сгради, архитектурно наследство на течението „Баухаус“, ще бъдат показани в изложба

Бургаски сгради, архитектурно наследство на течението „Баухаус“, ще бъдат показани в изложба

36 сгради, повлияни от архитектурното течение „Баухаус“, ще бъдат показани в изложбата „Школата Баухаус и архитектурата на българското Черноморие“. Експозицията ще бъде открита  този петък /14 юни/ от 18.00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“.

Списъкът на бургаските сгради в стил „Баухаус“ започва с бившата сграда на Мъжката гимназия, Немското училище, училище „Св. св. Кирил и Методий“, концертна зала “Проф. Иван Вульпе“, храм „Св. Иван Рилски“, сградата на Община Бургас, както и няколко жилищни сгради. В изложбата могат да се видят обекти в духа на стила „Баухаус“ на територията на градовете Бургас, Варна, Балчик, Несебър и Созопол.

Изложбата ще бъде официално открита от главния архитект на Варна – Виктор Бузев, и проф. Росица Никифорова. По-късно пред публиката арх. Мина Георгиева ще представи и книгата „Школата Баухаус и архитектурата на българското Черноморие“.

                „Баухаус“ е школа за визуално-пластични изкуства, дизайн и занаяти, базирана в Германия, която се превръща в център на модернизма през първата половина на ХХ век. Училището „Баухаус“ е основано от архитекта Валтер Гропиус и действа в периода 1919-1933 година. Постепенно стилът „Баухаус“ се превръща в едно от най-влиятелните течения в архитектурата на модернизма и модерния дизайн.

Проектът „Школата Баухаус и архитектурата на българското Черноморие“, реализиран от НПО Варна Дизайн Форум, с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова, е подкрепен от Фонд Култура на Община Варна, както и от Съюза на архитектите в България, Гьоте институт, Дворец и Музей Балчик, в партньорство  с Община Бургас.

Изложбата ще гостува в Бургас до 30 юни и може да се разгледа при вход свободен.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...