Бургаските рибари откриват риболовния сезон днес

Бургаските рибари откриват риболовния сезон днес

Снимка: Татяна БАЙКУШЕВА

От днес, десети октомври, започва така да се каже сериозният риболов по Южното Черноморие. Това разказаха за e-Burgas.com рибари от „Ченгене скеле“. Тази дата за тях има специално значение. Защото се счита , че от днес нататък стартира най-активната за истинските професионалисти в бранша част от годината.

„Винаги сме считали датата десети октомври за начало на сериозния риболов“, каза Димитър Янчев, председател на сдружение „Морски сговор“ и неформален кмет на рибарското селище.

Той разказа, че в момента рибата, която уляват, е все още мека и не става за осоляване, а само за консервиране. Това с особена сила важи за паламуда, от който деликатесните солени и веяни продукти се правят едва след средата на октомври.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

„Морската вода трябва да изстине. Сега е още топла. Едва когато темперетурата й спадне още, рибата ще се стегне“, обясни още той.

И коментира, че сега е много важно на къде ще се насочат пасажите от малки рибки, така наречения ем, с който по-големите екземпляри се хранят.  Защото от това зависи в каква посока ще се движат така желаните от всички риболовци пасажи.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...