Бургаската математическа събра на кариерно изложение бившите си възпитаници от САЩ и...

Бургаската математическа събра на кариерно изложение бившите си възпитаници от САЩ и Европа

Актовата зала на училището не успя да побере всички желаещи и се наложи те да излязат в коридора Снимка: ПМГ „Акад. Никола Обрешков“

Бивши възпитаници на бургаската природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ от САЩ и Западна Европа се завърнаха в училището, дало им средното образование. Поводът е кариерно изложение, на което те представиха своите университети, специалности и професии на тези, които днес се обучават в гимназията, съобщиха от школото.

Срещата, наречена „А сега накъде?“, бе реализирана в последния учебен ден преди Коледа и даде възможност на стотици бъдещи абитуриенти и техните родители да открият отговори на въпросите, които ги интересуват и да се запознаят с успешните кариери на завършилите преди тях.

Инициатор на кариерното изложение бе Каролина Николова, студентка по аерокосмически инженерни науки във Великобритания. За кратко време около идеята се организирали бивши съученици, представители на университети в САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Холандия, Италия и разбира се, България. Сред присъстващите бе и Александър Макелов, докторант в MIT, САЩ, един от най-елитните университети в света в областта на техниката и технологиите.

Повече от три часа бившите вече възпитаници на бургаската математическа гимназия разказваха за своите университети по целия свят и разясняваха процеса на кандидатстване и възможностите след това. Още в началото изложението бе замислено да премине в неформална обстановка, където всеки да може да говори с всеки. Дори и организаторите обаче не очакваха актовата зала на училището да не успее да побере всички желаещи и да се наложи да излязат в коридора. Те отговаряха на въпроси в 8 образователни сфери, както традиционни математика, статистика, медицина, така и в доста екзотичните за България аерокосмически инженерни науки, сензорни технологии, астрофизика и други.

Сред ентусиастите бе и Зефира Базотева, специалист по медийни науки във Великобритания, която разказа, че в чужбина подобни срещи между настоящи и бивши ученици от едно и също училище са често срещани и те решили да приложат добрата практика и в собственото си гимназия. „Всички се връщаме в Бургас по Коледа и решихме този път да направим нещо полезно за училището ни. От една страна, ще дадем чисто практически съвети на тези, които вървят по нашите стъпки, от друга – надяваме се да им дадем допълнителна мотивация и увереност, че светът е отворен за тях и ги чака с хиляди възможности“, споделиха преди събитието младите специалисти.

Организаторите обещаха да превърнат „А сега накъде?“ в традиция и следващата година да обединят още повече вече реализирани ученици от математическата гимназия в Бургас.

topnovini.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...