Бургазлии, сгответе морска риба за Никулден!

Бургазлии, сгответе морска риба за Никулден!

Никулден е! Честито на град Бургас! Честито на всички рибари, моряци и пътешественици, както и на банкерите, които незайно защо са се намърдали между капките.

Както всички знаем по традиция на днешния ден се готви пълнен шаран. Една риба с доста спорни вкусови качества, но в крайна сметка – въпрос на вкус. Защо точно шаран ли?

Легендата гласи, че Свети Никола запушил дупка на кораба си с жив шаран и така спасил живота на моряците. От тази история по-скоро разбираме, че или някой заблуден шаран се е скитал по същото време в морето или моряците са били на пътешествие в някое езеро, а в най-добрия случай – река. Общо взето логиката малко куца, но не е задължително да търсим такава в една старовремска легенда.

Както обаче казах в първия абзац – Никулден е празник на Бургас, празник на моряците и рибарите. В цялата тази картинка шаранът някак си не се вписва. Един порядъчен бургаски рибар например би имал под ръка по-скоро паламуд, а с повече късмет и калкан, който освен всичко друго има доста удобна форма за запушване на дупки в корпуси на плавателни съдове.

Шегата настрана. Морето в България страда от липса на внимание. Българският фолклор и традиции го подминават, така сякаш то не съществува. В народните приказки и песни има място за Балкана, но няма за морето, има за овчарите, но не и за рабарите, за хайдутите, но не за моряците, за самодивите, но не за русалките. Дори в химна на България се пее за Стара планина, за Дунав и за Тракия, но няма и думата за морето!

Като човек отраснал в Бургас на мен България ми изглеждаше малко чужда в учебниците, които бяха пълни с гореизброените примери. Изглежда ми чужд и Никулден, когато на трапезицата има риба, уловена в някой частен развъдник, вероятно закусвала с хапчета. В същото време магазините са пълни с риба от Черно море, макар че за съжаление статистиката сочи, че тя изчезва.

Традициите са хубаво нещо, а всяка традиция някога е започнала от някъде. Бургас е заслужил правото си да започне своя собствена такава на личния си празник. Бургазлии, сгответе морска риба за Никулден! Шаранът е за всички останали.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...