Бабугери гонят злите сили

Бабугери гонят злите сили

Бабугери в кози кожи или в уникални костюми от горски лишеи и мъхове, характерни само за брежанските кукери, и много още маскирани персонажи, отрано започнаха да обикалят махалите на пиринското село Брежани, за да гонят злите сили и да наричат за здраве и богата година.

Шумните кукерски групи, моми и ергени в народни носии сътвориха след това с песни, танци, игри и представени обичаи истински празник пред хилядното множество на площада в селото. Гостите на празника „Сурва 2017“ са не само от страната, но и от чужбина.

Според Александър Борисов, ръководителят на групата от Горната махала, която спечели тазгодишната надпревара в конкуренцията на достойните си съперници в надиграването от ж. к. „Миньор“ и квартал „Мечта“, не е трудно да се обединят хората и да се накарат да дадат най-доброто от себе си за този празник, защото основата е здрава и има надграждане.

„Всичко това се случва всяка година, правим го от сърце и душа и го надграждаме, а когато има надграждане, се получава това, което видяхте и днес“, каза младият мъж.

„Доказахме, че Брежани има един прекрасен фестивал, че 1 януари е емблематична дата за нашето село, че традициите са живи, благодарение на хората“, коментира пред репортер на БТА кметът на Брежани Благой Стефанов.

Празникът „Сурва 2017“ в Брежани отново показа, че хората тук, в подножието на Пирин, са верни на традициите, че техните корени са дълбоки и живи, а завещаното се предава със синовна вярност от поколение на поколение.

novini.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...